Kénlap 500 gr

Mennyiség: 500 g

Felhasználási terület:

Pincegazdaságokban a kénszeletet borászati célokra használják. A pince falát és levegőjét fertőtlenítik, illetve az üresen álló, kiürült hordókat kénezik. A kén fontos eszköze a bor és a must kezelésének. Kénezéssel a friss must erjedését rövid ideig meg lehet akadályozni. Bornál a káros mikroorgazmusok életműködését gátolja. A meggyújtott kénszeletből kéndioxid keletkezik, mely a borban kénsavvá alakul.

Felhasználása:

A kénlap egy szeletje 1 hl űrtartalmú hordó kénezéséhez elegendő. A hordó űrtartalmának figyelembevételével válassza ki a megfelelő mennyiséget (szükség esetén a szelet eltörhető). A kénlapot tűzze fel egy drótdarabra (rézdrót kerülendő). Az így elkészített egységet a szeletek tetején gyufával vagy öngyújtóval gyújtsa meg, a kén halvány lánggal ég. Ezt a mennyiséget helyezze a hordó szájába, majd dugja a dugót a hordóba és a drót végét fordítsa a hordóra. 24 óra elteltével emelje ki a drótot a hordóból, ügyelve arra, hogy a szeletek maradványai egyben maradjanak.
Amennyiben a szeleteken a kén nem égett el, úgy ismételten be kell gyújtani a lapokat és a hordóba tenni. Többszöri sikertelen kísérlet esetén a hordó tisztításra szorul.

Érdeklődés

Ide kattintva tekinthető meg: Adatvédelmi nyilatkozat.